Wat zijn turbo's

Een turbo (ook wel bekend als een speeder of sprinter) is een beleggingsproduct dat beleggers de mogelijkheid geeft om te beleggen in onderliggende waardes van bijvoorbeeld aandelen, obligaties of grondstoffen. Het grote voordeel van beleggen in Turbo's is dat u winst kan maken met elke beweging die zich voordoet op de beurs. U kunt namelijk beleggen in 2 soorten turbo's. Een daarvan is de Turbo Short. U belegt in een Turbo Short wanneer u denkt dat de onderliggende waarde daalt, want wanneer deze onderliggende waarde daalt, stijgt uw Turbo in waarde. Naast de Turbo Short kunt u ook beleggen in de Turbo Long. De Turbo Long werkt precies het tegenovergesteld dan de Turbo Short. De waarde van een Turbo Long stijgt wanneer de onderliggende grens toeneemt. Op deze manier kunt u altijd inspelen op de bewegingen die zich voordoen op de beurs. Een ander groot voordeel van de Turbo's is het gebruik van een stoploss. Een stoploss is een veiligheidsmaatregel die is ingebouwd om te voorkomen dat een belegger nooit meer kan verliezen dan het bedrag dat diegene in eerste instantie heeft geïnvesteerd.

Hoe werkt het beleggen in Turbo's?

Een turbo is altijd vastgesteld op de onderliggende waarde van hetgeen waarin u belegt. Door het beleggen in turbo's kunt u zowel inspelen op stijgingen en dalingen van de onderliggende waarde van de Turbo. Wanneer u denkt dat deze ondergrens in de komende tijd zal dalen kunt u investeren in Turbo Short's. Denkt u dat de waarde van de ondergrens in de komende periode juist gaat toenemen? Dan kunt u investeren in Turbo's Long. De prijs van een Turbo wordt niet volledig door de belegger gefinancierd. De bank betaald namelijk een groot deel van de Turbo's, als vergoeding hiervoor vragen ze de belegger om een rentepercentage dat ieder jaar betaald moet worden. Dit bedrag is de belegger verplicht te betalen, ook wanneer diegene verlies heeft gemaakt.

Om u een indicatie te geven hoe het proces in zijn werk gaat, geven wij u een kleine voorbeeld :

Een bank brengt een Turbo Long op de markt met een onderliggende waarde van €50,- .Stel de bank financiert €40,- De kosten die de belegger nog moet maken is dan €10,- Over de €40,- die de bank financiert moet u  3% rente betalen. Na een jaar is de onderliggende waarde van de Turbo gestegen naar €70,-. Dat levert de belegger dus een winst op van €30,- . Van dit bedrag wordt de eerder berekende rente afgeteld. Het bedrag dat overblijft is uw winst.

Soorten Turbo's

Op de markt hebben Turbo's verschillende benamingen. Zo worden ze bijvoorbeeld speeders genoemd, of mini-future calls. Op de markt zelf zijn er maar een tweetal Turbo's te onderscheiden.

Ten eerste zijn er de Limited speeders. Bij een Limited speeders is de stop loss gelijk aan het financieringsniveau, en er is bij aankoop een bepaalde einddatum vastgesteld waar wordt gekeken naar de prijs van de Turbo's op dat moment. Buiten de Limited speeders zijn er ook de Quanto speeders.  Bij Quanto speeders worden valutarisico's automatisch gedekt door de bank. Hierdoor loopt u als belegger geen risico dat een dalende/stijgende wisselkoers effect heeft op uw beleggingen.

Artikelen

Rendement van turbo's

Het beleggen van turbo's brengt zeker voordelen met zich mee, maar is het ook lucratief?  Het rendement van turbo's kunnen heel groot zijn d.m.v. van een grote hefboom. Een hefboom is zoals eerder gezegd een getal wat uw maximale winst of verlies bepaald. Dit getal + de ontwikkelingen in de markt bepalen uw rendement.

Lees meer...